Starta Eget Kurs

Starta YouTube-kanal

Välkommen till DEL 7 av vår Starta Eget Kurs. I denna del får du lära dig allt om hur man startar en YouTube-kanal samt vilken utrustning du behöver för att filma videon av hög kvalitet. Börja med att se instruktionsvideon. I nedanstående artikel hittar du alla arbetsmoment beskrivna med text och bilder.

Starta YouTube kanal

Nu när du har din affärsidé utstakad, din logotyp färdigdesignad, samt din hemsida och webbutik redo att konvertera besökare till kunder, då är det hög tid att vi sätter igång med att marknadsföra ditt varumärke på YouTube.

Här får du lära dig steg för steg hur du registrerar en YouTube-kanal, hur du designar din YouTube-kanal med banner och logo, och hur du sökmotoroptimerar din YouTube-kanal så att dina potentiella kunder hittar till din kanal bland alla andra miljontals kanaler. Då kör vi!

1. Skaffa ett Google konto

Första steget mot att starta YouTube kanal är att starta ett Google-konto – det är detta konto du kommer använda dig av när du hanterar din kanal. För att starta ett Google-konto börjar du med att gå in på Google.se. Väl inne på Googles startsida klickar du på Logga in högst upp i högra hörnet (se bild nedan).

Starta youtube kanal

Där kommer du kunna välja mellan att logga in och att ”skapa konto” – du ska klicka dig vidare på det sistnämnda alternativet och skapa ett konto åt dig själv.

Skapa Google-konto

Nästa steg är att du fyller i dina uppgifter, såsom förnamn, efternamn, samt vilken mail du önskar skapa och ett lösenord för ditt konto. Klicka därefter på ”nästa”. Detta är det som krävs för att skapa ett Google-konto. Det är sedan från ditt eget konto som du kan addera flera Google-konton, såsom ditt företag, din verksamhet och ditt varumärke.  

För att lägga till ett nytt varumärkeskonto går du återigen in på Googles startsida. Längst upp i högra hörnet kommer du nu se en bild för din egen Google-profil, istället för knappen ”logga in” som var där förut – du är alltså inloggad och redo att fortsätta.

Skapa google-konto steg 2

2. Lägg till en Youtube-kanal

Nu när ditt Google-konto är färdigställt är det dags att komma igång med Youtube-kanalen. Se till att du är inloggad på ditt Google-konto, och surfa sedan in på Youtube.com. Ta dig upp till symbolen för din profil längst upp i högra hörnet; där kommer du få upp en meny med flertalet alternativ att gå vidare till (se bild nedan).

Lägg till youtube-kanal steg 1

Börja med att klicka dig in på ”inställningar”. Under rubriken ”Din YouTube-kanal” kommer du se att det står Din Kanal, följt av den profil du valt att vara inloggad på. Där under kan du välja att klicka på ”Lägg till eller hantera kanaler”, vilket du nu ska göra (se bild nedan).

Lägg till youtube-kanal steg 2

Har du redan en Youtube-kanal sedan innan så är det här den visas. Har du inte det kommer denna sida att vara tom för tillfället. Oavsett ska du nu klicka dig vidare på ”skapa en ny kanal”. Väl inne på den sidan kommer du få ett meddelande om att du måste skapa ett varumärkeskonto innan du kan skapa en ny kanal. 

Lägg till youtube-kanal steg 3

Det innebär kort och gott att du ska välja ut ett aassande namn till din Youtube-kanal, förslagsvis det företagsnamn du har på den verksamhet du vill starta kanalen för. Har du inte redan ett företagsnamn kan du passa på att brainstorma fram ett här och nu. Det är dock möjligt att byta kanalens varumärkesnamn sedan om du skulle ångra dig, så det behöver inte bli rätt första gången. Testa och se vad du gillar!

När du väl har kommit på ett namn som du gillar (åtminstone som en första utgångspunkt) klickar du på ”skapa”. Skulle det visa sig att det namn du fyllt i inte är möjligt att använda, kommer du att få en varning om att namnet är begränsat. Då är det bara att du försöker igen tills du hittar något som funkar. Därefter kommer du att komma vidare till huvudsidan för din kanal, som du i sin tur måste fixa till och skapa innehåll för!

3. Designa din YouTube-kanal

Kan ni gissa vad nästa steg är? Jo, nämligen att göra just det – fixa till och skapa innehåll för din YouTube-kanal. Vi ska börja med att designa den, det vill säga innan du laddar upp några videos! För att komma igång klickar du på ”anpassa kanal”

Designa youtubekanal steg 1

Det du ska göra är att lägga till en ikon, en kanalbild och en kanalbeskrivning. Vi börjar med att skapa de olika bilderna som vi vill använda till kanalen. Där är vårt absolut bästa tips att du går in på sidan Canva.com – det är en gratisapp där du kan skapa en design för olika saker, såsom kanalbilder, logotyper och visitkort.

För att få tillgång till Canva.com krävs det att du registrerar dig. Det är dock både smidigt och 100% gratis då du kan använda ditt redan färdiga Google-konto. Väl registrerad och inloggad på sidan håller du över fliken ”Skapa en design” uppe i högra hörnet, för att sedan välja logotyp – det kommer antingen upp som ett föreslaget alternativ, eller så kan du söka på det i sökrutan (se bild).

Designa youtubekanal steg 2

Ett hett tips när du ska skapa din ikon-bild, eller logotyp, är att välja en bild som har en rundad form eftersom att din profilikon visas som rund när du väl är inne på Youtube. Bilden bör inte heller vara allt för detaljerad då din ikon visas i ett litet format. Välj en bild som du gillar och som passar kanalen, förslagsvis din redan färdigställda företagslogga! Ett annat alternativ är en bild på ditt glada ansikte, det funkar garanterat!

När du skapat din kanalikon (om du valt att använda dig av Canva.com) laddar du ner din bild. Därefter laddar du upp den på din kanal. Det gör du genom att klicka på redigeringssymbolen vid din ikonbild (se bild nedan), följt av ”redigera” i rutan som dyker upp. 

Designa youtubekanal steg 3

Där laddar du sedan upp din bild, ditt foto eller din logga – då kommer du att se att din kanal fått en profilbild. Nästa steg är att lägga till en passande kanalbild, vilket du gör på exakt samma sätt som vi gjort med ikonbilden. Designa på Canva.com eller välj en redan existerande bild. På Canva finns det gott om färdiga format och snygga mallar som du kan använda dig av! Väl färdig med valet av kanalens bilder klickar du på rubriken ”Om”, följt av ”kanalbeskrivning” (se bild).

Designa youtubekanal steg 4

Här skriver du en beskrivning för din YouTube-kanal. Mer om det i nästa steg!

Sökmotoroptimera YouTube-kanalen

Att skapa en kanalbeskrivning handlar kort och gott om att du beskriver vad din YouTube-kanal handlar om, det vill säga vilka slags videon som dina tittare kan räkna med att få se på din kanal. Tänk på att använda rikligt med termer som har med din verksamhet att göra. Ett tips är att ta hjälp av Youtubes egen sökfunktion för att se vad andra söker på, det vill säga vilka sökord och termer som är populära (se bild nedan). Inkludera dessa i din kanalbeskrivning för att sökoptimera din YouTube-kanal.

Sökmotoroptimera youtubekanal

När din kanalbeskrivning är snyggt formulerad med passande sökord, termer och beskrivningar (inom den ordmängd som är tillåten) fortsätter du att fylla i den information som är nödvändig för kanalen. Med det menar vi e-post för affärsförfrågningar, din plats, samt länkar till exempelvis hemsida eller annat material. 

Väl färdig med det ska du verifiera din kanal – det är viktigt! För att göra det håller du över din ikonsymbol högst upp i högra hörnet, klickar på ”YouTube- Inställningar”, väljer sedan ”kanalens status och funktioner” och klickar till sist på ”Verifiera”. Där får du följa ett antal instruktioner tills ditt konto är verifierat. 

Gå till din ”Youtube Studio” på samma sätt som du gick in på dina inställningar. Klicka dig därifrån in på inställningar och fyll sedan i den information som finns att ange. Där kan du exempelvis ange valuta, lägga till viktiga sökord (de du hittade tidigare), ändra standardinställningar för uppladdning, justera information och fylla i behörigheter. Nu vidare till nästa steg.

Utrustning för att filma YouTube-video

För att du ska kunna starta YouTube kanal är det nödvändigt att du har tillgång till den utrustning som krävs för att filma en video. Detta behöver dock inte vara så svårt – du behöver inte införskaffa dig värsta proffs-utrustningen och lägga tiotusentals kronor på att köpa en kamera, stativ, ljus, osv. bara för att komma igång. 

Använd istället det du redan har tillgängligt, såsom din mobiltelefon. Med den kommer du långt även när du ska filma videon till din Youtube-kanal, det kan vi lova! Däremot kan det vissa gånger vara bra att investera i viss video-utrustning inför din nalkande YouTube-karriär, som kan underlätta ditt arbete och höja kvalitén på ditt innehåll. 

Ju längre du tar dig och ju mer din kanal växer desto längre upp längs denna nivåstege kan du klättra. Vill du satsa hårt redan från början, eller vill du hålla dig till den absolut mest basic nivån som går, är såklart helt upp till dig själv! Vilken utrustning vi pratar om får ni i all fall ta del av i följande text.

Kvinna som filmar yotube-video

Mobiltelefon som kamera för YouTube

Den absolut mest grundläggande nivån när det kommer till utrustning för att filma YouTube-videos är just mobiltelefonen. Men, trots att detta är nivå 1 så funkar det fortfarande jättebra när det kommer till att skapa innehåll till kanalen – så länge din telefon har en någorlunda bra kamera med relativt bra bildkvalité funkar det toppen. Vill du satsa lite mer kan du köpa en mobiltelefon med en extra bra kamera framöver!

Oavsett vilken mobiltelefon du har och vilken kvalité den har är det ett alternativ som är lätt att använda sig av när det kommer till själva filmningen. Den är lätt att hålla i utan stativ och den kan användas på flera sätt. 

Med tanke på att du med handen håller mobiltelefonen rätt nära kroppen blir ljudet också helt okej trots att du saknar en mikrofon. Detta gäller åtminstone när du är inomhus. Tänk dock på att hålla telefonen åt rätt håll (horisontellt), att inte hålla för micken med handen eller fingrarna, samt att du undviker att skaka på handen eller förflytta telefonen fram och tillbaka allt för mycket. Det blir jobbigt att kolla på om det skakar för mycket!

Mobiltelefon

Stativ

Nästa nivå i rangordningen av utrustning är att kombinera användning av din mobiltelefon med ett stativ. Idag finns det gott om bra, lätthanterliga och prisvärda stativ på marknaden som du kan investera i för att underlätta skapandet av videon.

Med hjälp av ett stativ är det mycket enklare att placera din mobiltelefon på en plats där du får till en bra, rak och jämn vinkel. Du kan många gånger även justera höjden hur enkelt som helst. 

Samtidigt slipper du hålla i telefonen på egen hand, och därmed kan du låta såväl armar och händer vila. Du kommer också längre ut med kameran från din kropp, vilket i sig gör att både vinkel och bild blir bättre. Det ser snyggt och proffsigt ut utan att du måste anstränga dig särskilt mycket. Med andra ord en riktigt bra investering även för nybörjare!

Stativ

Mikrofon

Vill du ta ditt YouTube-filmande till en ännu högre nivå är det dags att investera i en mikrofon! Jakob Örnmalm från StartaEget.info använder denna mikrofon till sina YouTube-videon. Detta är alltså steg tre i listan av utrustning, där du genom att kombinera en mobiltelefon med ett stativ och en mikrofon helt plötsligt kan gå från bra till mycket bra. Även utbudet av bra, smidiga och prisvärda mikrofoner är väldigt stort idag, så det behöver alltså inte innebära någon jätteinvestering.

En extern mikrofon är inte minst användbart när du använder ett stativ eller selfiepinne när du filmar och kommer därmed längre ut med telefonen från kroppen. Ljudupptagningen från mobilen / kameran kommer då inte bli lika bra i och med att det inte är lika nära, något som speciellt kan vara svårt om du är utomhus där det bullrar, brusar eller blåser. 

För många är ljudkvalitén på en Youtube-video också viktigare än bildkvalitén – har du bra ljud men sämre bild kan det alltså gå hem ändå, medan en video med sämre ljud och bra bild sällan blir lika uppskattad. Ljudet är alltså avgörande, så tveka inte att investera i en mikrofon! Det är väl värt pengarna.

Mikrofon

Bildstabilisering

Nu har vi kommit till nivå 4 av utrustning för att filma YouTube-videos, och här handlar det om bildstabilisator. Med en sådan blir dina videos väldigt mycket mer stadiga och behagliga att kolla på, det vill säga utan att du själv måste anstränga dig för att hålla såväl telefon som stativ helt stilla. 

En bildstabilisator fungerar som så att den jämnar ut alla skakiga, ojämna och guppiga rörelser som uppstår när vi rör oss, exempelvis då du ska filma när du går, springer, vandrar eller åker skidor. Genom att investera i ett stativ med bildstabilisering kan du alltså röra dig väldigt mycket mer fritt och naturligt utan att det påverkar kvalitén på dina videos.

Det finns även så kallade action-kameror med redan inbyggd bildstabilisering om du föredrar att skaffa en sådan. Dessa fungerar också i regn och under vatten. Det finns stativ som passar för både mobiltelefoner och actionkameror. 

Bildstabilisering

Systemkamera

Ett väldigt seriöst steg när det kommer till att filma videon är att använda sig av en systemkamera. Detta är som ni säkert förstår steg 5, vilket är något du kan ta till om du vill höja kvalitén på dina videos avsevärt. 

Att filma med en systemkamera kan dock vara lite svårare då de ofta kommer med väldigt många olika inställningar och funktioner. Med andra ord kan man behöva öva lite och testa sig fram, men köper du en systemkamera som är populär bland YouTubers så kommer du garanterat att hitta detaljerade instruktionsvideon om hur du ställer in kameran för bästa videokvalitet. 

När du väl lärt dig hur kameran fungerar kommer du dock märka stor skillnad, inte minst när det gäller bildkvalité, ljus och skärpa. Marknaden för systemkameror är enorm, så det finns något att hitta för alla önskemål, intressen, behov och budgetar! Här är dock stativ, bildstabilisering och mikrofon tillägg man ofta måste ha.

Systemkamera

Belysning

Sista nivån när det kommer till utrustning tillhörande själva filmandet handlar om belysning, det vill säga att få till rätt ljus. Att investera i bra belysning är dock endast nödvändigt då du vill kunna filma bra videos även när det är mörkt ute, eller då du sitter i ett rum som saknar bra ljus. Annars är det möjligt att få till bra bildkvalité, ljus och skärpa med hjälp av dagsljuset. 

Skulle du vara i behov av att komplettera med bra belysning på grund av bristfälligt ljusinsläpp finns det såväl stora som små, enkla som komplicerade, och billiga som dyra varianter. Kom ihåg att detta kan göra stor skillnad för kvalitén på dina videos överlag, där en bra belysning även ger dig mer svängrum för dina filmningar!

Belysning

Dator med videoredigeringsprogram

För att du ska ha möjligheten att på egen hand skapa din YouTube-video är det nödvändigt att du har tillgång till en dator med ett videoredigeringsprogram. I det kan du ladda upp dina filmklipp, klistra och klippa ihop dem, samt redigera för att till slut ha en färdig video till din kanal. 

I början kan du utan tvekan börja med det absolut enklaste videoredigeringsprogrammet, så som iMovie för Mac. Trots att det är ett enkelt program kommer du komma långt med det. Det viktiga är dock att du lär dig hur programmet fungerar, det vill säga hur du använder det på bästa möjliga sätt. 

Idag finns det mängder av guider och utbildningsmaterial att tillgå, inte minst på YouTube i form av olika videos. Vill du gå steget längre finns det kurser och verktyg du kan köpa för att lära dig mer. Börja med ett enklare program, lär dig att använda den till fullo, och sedan när du börjar känna dig begränsad är det dags att gå över till ett proffsverktyg såsom Final Cut Pro. Det är både roligt, lärorikt och givande att skapa och redigera sina egna YouTube-videos!

Då har vi gått igenom allt du behöver veta om att starta YouTube kanal!  Vi hoppas innerligt att du har fått en klar och tydlig bild om vad som krävs av dig för att starta YouTube kanal på ett framgångsrikt sätt!

Hoppas att du hade nytta av denna del 7 av vår Starta Eget Kurs. Om du behöver hjälp med design av logotyp och visitkort, bygge av hemsida & webbutik, samt synlighet i Google med hjälp av sökmotoroptimering och Google Ads, tveka inte att kontakta oss.

Vi ses i del 8 där vi ansöker om F-skatt på rätt sätt!