Starta Eget Kurs

Starta webshop

Välkommen till del 5 av vår Starta Eget Kurs! I denna del ska vi starta webshop. Du får lära dig att skapa en webshop till din affärside i WooCommerce helt på egen hand, så att du kan köra igång din E-handel redan idag! Börja med att se instruktionsvideon, och sedan kan du grotta ner dig i ännu fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel.

Starta webbshop

Nu när du har din affärsidé utstakad, din logotyp färdigdesignad, och dina visitkort färdigtryckta, då är det hög tid att vi sätter igång med att starta webshop så att du kan sälja dina varor på nätet, smidigt och enkelt. Webshop kallas även för ”webbshop”, ”webbutik”, ”nätbutik”, ”näthandel”, ”e-handel” och ”e-butik”.

Det finns stora likheter mellan en hemsida och en webbshop; båda har allt som oftast en startsida, en Om oss-sida samt en kontakta oss-sida. Med andra ord; webbshop är precis som en hemsida, men den har också en integrerad butik som gör att dina besökare kan beställa, betala och välja fraktalternativ för varor på ett smidigt sätt. Själva marknadsföringen av såväl hemsida som webbshop sker på exakt samma sätt, det vill säga genom sökmotoroptimerade blogginlägg och videon samt via Google Ads.

När du ska starta webshop måste du ta hänsyn till följande aspekter:

E-handelslösningar: Vilken plattform ska du välja för din e-handel? Detta kallas även för att välja ”e-handelslösning”, ”e-handelssystem” och ”webshop-leverantör”. Kärt barn har många namn 😉 Tre av de allra mest populära plattformarna för e-butik heter WooCommerce, Shopify och Wix.

Bästa webshop: Vi på StartaEget.info använder oss av WooCommerce, och vi visar dig hur du bygger en snygg och säljande webbutik i just WooCommerce!

Skapa webshop: Hur lätt / svårt är det att skapa en webbutik på dessa olika plattformar? Kan du göra det på egen hand så sparar du pengar. Å andra sidan kommer du att behöva ägna tid för jobbet, och det är inte säkert att du kommer att bli 100% nöjd med resultatet.

WordPress webshop: Om du önskar att skapa din webbutik i WooCommerce, då innebär det i sin tur att din webbutik kommer att byggas upp i WordPress. WooCommerce är en webshop-lösning som kräver WordPress för att fungera.

Betalsystem: Vilket betalsystem passar bäst för just din webbutik? Är det Stripe? Paypal? Eller kanske Klarna?

Billig webshop: Vad är din budget? Är ”så billigt som möjligt” alltid det bästa alternativet? Eller är det bättre att spendera lite mer för att få en bättre lämpad webbutik för just din verksamhet?

Starta webshop kostnad: Du behöver få en uppfattning om vilka kostnader de olika plattformarna för med sig, och de olika betallösningarna?

Webshop bokföring: Finns det möjligheter att koppla ihop betallösningen med ditt bokföringssystem på ett smidigt sätt?

Starta webshop

E-handelslösningar

Om du vill ha en e-handelslösning som är så simpel och billig som möjligt, då föreslår vi att du skapar din webbutik med Shopify eller Wix. Om du däremot önskar att kunna modifiera designen och funktionaliteten på din e-handel allt eftersom din verksamhet växer, då rekommenderar vi WooCommerce. Med det sagt så är det ingen som säger att man inte kan driva en lönsam och framgångsrik e-handel på Wix eller Shopify i det långa loppet! Det enda vi menar är att valmöjligheterna är långt större i Woocommerce när det kommer till design och funktionalitet. Exempel på en lönsam och framgångsrik e-handel byggd i Shopify hittar du på denna adress: www.rawnice.com

E-handelslösningar

Bästa webshop

Vi på StartaEget.info rekommenderar WooCommerce som plattform för webbutik. Möjligheterna är oändliga; du kan med lätthet skapa en enkel webbutik i WooCommerce som fungerar alldeles utmärkt för dina initiala behov, antingen på egen hand genom att följa vår steg-för-steg guide, eller genom att anlita oss. Exempel på en webbutik som Ida, en av våra galet duktiga webbdesigners, har byggt i Woocommerce hittar du på följande länk: www.bymarion.se

I takt med att din verksamhet utvecklas kan du sedan utveckla designen och funktionaliteten på din WooCommerce-webbutik till det oändliga!

Kontokort

Skapa webshop

Här kommer du att få lära dig steg för steg hur du skapar en riktigt snygg och säljande nätbutik på ett sätt som är så tidseffektivt och enkelt som möjligt, så att du snabbt ska kunna bygga ihop din nätbutik och nå ut till kunderna med din affärsidé.

Vi utgår från en startmall och modifierar den istället för att bygga nätbutiken helt från scratch. Med hjälp av en startmall går det blixtsnabbt att skapa en riktigt snygg & säljande nätbutik.

I videon visar Jakob Örnmalm hur man bygger en nätbutik i WooCommerce som säljer kläder och utrustning för fjällvandring. Men allt som han gör i videon kommer du att kunna applicera på just din nätbutik så att den ska bli exakt såsom du vill ha den! Och skulle du ändå stöta på problem efter vägen så då är det bara att du kontaktar oss så ser vi till att du får all den hjälp som du behöver!

Kvinna som handlar på nätet

Videon är uppdelad i 15 enkla steg:

 1. Skaffa webbhotell
 2. Logga in i WP-admin
 3. Gör webbutiken säker
 4. Installera Astra-tema
 5. Installera startmall
 6. Beställ domännamn
 7. Enkel produkt
 8. Variabel produkt
 9. Grupperad produkt
 10. Anpassa ”Hem”
 11. Anpassa “Mitt konto”
 12. Anpassa “Om oss”
 13. Anpassa “Kontakta oss”
 14. Ordna betallösning
 15. Beställ support

WordPress webshop

WordPress är ett blogg – och innehållshanteringssystem (CMS), som är skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för inlagringen av data. WordPress är utan tvekan ett av de populäraste publiceringssystemen på marknaden. WordPress driver miljontals bloggar och webbplatser, allt från enkla, privata resebloggar till avancerade webbplatser för stora företag. 75 miljoner webbplatser använder sig av WordPress året 2021, vilket motsvarar 39 % av alla webbplatser på nätet.

Betalsystem för e-handel

Låt oss gå igenom alla de olika typerna av betalsätt som finns att välja mellan för dig som ska köra igång en e-handel:

 • Kortbetalning
 • Fakturabetalning
 • Direktbetalning
 • Postförskott

Kortbetalning

Detta är ett av de allra vanligaste, enklaste och mest efterfrågade betalsätten hos konsumenter. Exempel på en mycket populär betalleverantörer inom denna kategori i Sverige är Stripe. PayPal faller också inom denna kategori, men i Sverige har det ännu inte riktigt slagit igenom stort.

Fakturabetalning

Detta är det allra mest uppskattade betalningssättet bland konsumenterna, då konsumenten får vänta med att betala tills denne har fått varan. Numera sker fakturabetalningen oftast med hjälp av digitala fakturor där kunden kan identifiera sig med BankID. Klarna är ett exempel på betalleverantör av denna typ.

Direktbetalning

Swish har blivit väldigt populärt som direktbetalningslösning. Det anses vara snabbt och enkelt av konsumenterna. Ett annat sätt att sköta direktbetalning på är via internetbanken. Det görs på följande sätt; kunden börjar med att logga in på internetbanken, och betalar därefter direkt till företagets bank- eller plusgiro.

Postförskott

Postförskott innebär att kundens paket levereras till kundens närmaste postombud och kunden betalar i samband med att denne hämtar ut sin beställning. Postförskott har sjunkit i popularitet och har mest troligt spelat ut sin roll som betallösning.

Billig webshop

Du vill såklart få din e-butik till lägsta möjliga kostnad. Vi förstår det. Tänk bara på att billigt är inte alltid bra, det viktigaste är istället att du får det du behöver till en rimlig budget. Oavsett vilken e-handelsplattform du väljer så är kostnaderna ungefär desamma om du väljer att bygga e-butiken på egen hand.

När du kontaktar en webbdesigner, berätta vad du är ute efter för slags e-butik, be om en offert, säg tack och hej, och kontakta några fler. Undvik att vara den där kunden som börjar pruta på priset det första du gör efter att du har sagt ”Hej” till webbdesignern i telefon. Det är stor risk att webbdesignern inte kommer att vilja ta emot dig som kund då, och kommer att svara dig i stil med ”vi har rätt fullt upp här i nuläget”.

Det råder ingen tvekan om att det finns både duktiga och inte alls så duktiga webbdesigners som erbjuder sina tjänster på nätet. Att välja ut en webbdesigner ur mängden bara för att han eller hon har lägst pris kan komma att bli desto mer kostsamt i slutändan. För att undvika tråkiga överraskningar, se till att få tillgång till webbdesigners tidigare arbeten! Referenser talar mer än tusen ord! Därigenom kan du dra rimliga slutsatser om huruvida webbdesignern kommer att kunna leverera den slags e-butik som du behöver i slutändan!

Man med t-shirt

Starta webshop kostnad

Låt säga att du väljer att följa våra instruktioner och bygger en webshop på egen hand i WooCommerce. Då kommer dina kostnader för webshopen att se ut ungefär på följande sätt:

 • Webbhotell: ca 1 000 kr per år
 • Domännamn: ca 100 kr per år
 • Integration mellan bokföringssystem och betallösning: 299kr för startavgift, sedan 59kr per månad för Fortnox och Stripe

Webshop bokföring

Som vi nämnde under rubriken ovan så kommer du att behöva köpa en integration mellan bokföringssystem och betallösning. Så fort en kund handlar hos dig, det vill säga gör en transaktion, så kommer den transaktionen per automatik att föras in i din bokföring. Det är ett måste, då det är helt enkelt inte någon idé i att sköta det manuellt. Alla de populära bokföringssystemen; Fortnox, Visma och Speedledger erbjuder integrationer med en mängd olika betallösningar. Välj det som passar dig och din webshop allra bäst!

Hoppas att du hade nytta av denna del 5 av vår Starta Eget Kurs. Om du behöver hjälp med design av logotyp och visitkort, bygge av hemsida & webbutik, samt synlighet i Google med hjälp av sökmotoroptimering och Google Ads, tveka inte att kontakta oss.

Vi ses i del 6 där vi gör din affärsidé synlig i Google.