Starta Eget Tips

Tips från mitt första år som företagare

Följ Jakobs vardag under hans första år som egenföretagare och ta del av hans framgångar, misslyckanden och starta eget tips i videoformat.

Bygg upp en rejäl krigskassa

Vecka 1 - Bygg upp en rejäl krigskassa innan du kör igång

Det är inte alls omöjligt att din verksamhet kommer att gå back under en lång tid. Detta kan orsakas av många saker, exempelvis ett lågt antal kunder, många inköp som måste göras i början av din verksamhet, samt arbetsrutiner som är långt ifrån optimerade.

Besök nyföretagarcentrum på din ort

Vecka 2 - Besök ditt lokala Nyföretagarcentrum

Du kommer att få massor av hjälp, helt gratis! Jag hade ingen som helst aning om hur jag skulle fylla i ansökan om F-skattesedel, men när jag besökte Nyföretagarcentrum i Uppsala så fick jag EXAKTA instruktioner om hur jag skulle fylla i blanketten.

Var inte rädd för att spendera pengar

Vecka 3 - Var inte rädd för att spendera pengar

Spendera pengar på inventarier som betyder allra mest för din verksamhet! Resten kan du snåla in på! Om du exempelvis behöver en riktigt kraftfull dator för att snabba på dina arbetsmoment, spendera mycket pengar på den och spara in på annat som är mindre viktigt.

Börja Automatisera dina arbetsrutiner från dag

Vecka 4 - Börja automatisera dina arbetsrutiner från dag 1

Ju fortare du börjar med att hitta vägar till att automatisera din verksamhet, desto snabbare kommer du att kunna leverera det som kunden har beställt från dig! Och ju fler nöjdare kunder, desto mer klirr i kassan för dig! Det är dessutom ett fantastiskt roligt och kreativt arbete.

Skynda långsamt

Vecka 5 - Skynda långsamt! Bränn inte ut dig

Att driva eget är ett marathonlopp! När du kör igång med ditt egna företag, räkna med att du kommer att behöva jobba massor! Det finns så mycket saker som behöver göras, det tar aldrig slut! Men du måste också se till att njuta av din tillvaro som egenföretagare.

Lär dig BARA från de bästa

Vecka 6 - Lär dig BARA från de bästa

Se till att välja rätt mentor, se till att läsa de rätta böckerna, och se till att köpa de rätta kurserna. En grov gissning är att din framgång beror till 50% på din egen förmåga samt 50% på din lärare! Men, detta förutsätter att du lär dig från de bästa! Recensioner guidar dig rätt.

Ju mer du lyssnar på dina kunder desto snabbare bygger du upp ett lönsamt företag

Vecka 7 - Lyssna noggrant på dina kunder

Du lär dig så otroligt mycket av kundmötet, oavsett om det sker per mail / messenger / videosamtal eller ute i verkligheten! Dina kunder är ditt företag! Att starta ett företag är att skapa en kund! Välj ut en liten nisch så att du har chans att synas inför en liten grupp potentiella kunder.

Vecka 8 - Högsta möjliga prio på marknadsföringen

Du är den som kan ditt företag allra allra bäst, och därför är det också du som måste vara ytterst ansvarig för de beslut som tas som rör marknadsföringen. Du ska såklart ta hjälp av en marknadsföringsbyrå, men du behöver själv reda ut vad som gör ditt företag unikt.

Vecka 9 - Varför vill DU starta eget företag?

Vad är det som motiverar DIG till att starta eget? Är det pengar? Är det frihet att få bestämma, att få vara din egen chef? För min egen del är det att få möjligheten till att bestämma mer över min tid. Att välja hur mycket eller lite jag vill jobba från månad till månad.

Satsa på videomarknadsföring

Vecka 10 - Satsa på videomarknadsföring

Enligt en av världens mest framstående sökmotoroptimerare, Brian Dean från Backlinko.com, kommer 80% av all internettrafik att bestå av video år 2021. Det borde inspirera de flesta nyblivna egenföretagare till att satsa på videomarknadsföring.

Fokusera din marknadsföring på dina kunder

Vecka 11 - Marknadsföringen ska riktas på DINA kunder

Har du koll på vem som är din kund? Du måste ta dig tid till att definiera din kund och rikta din marknadsföring till DIN kund, inte till de som är totalt ointresserade av dina varor och tjänster! Använd ett språk i din marknadsföring som talar klarspråk till DIN kund, ingen annan.

Fokusera din tid och energi på de arbetsuppgifterna som du tycker är roliga

Vecka 12 - Fokusera din tid på det som ger dig arbetsglädje

Do the work, but only the work you love. Outsource the rest. Att starta eget är ett långlopp, så se till att du inte blir en av dem som ledsnar eller bränner ut sig strax efter starten! Vi överskattar vad vi kan göra på ett år, men underskattar vad vi kan göra på fem år.

Fundera noggrant över vilken slags verksamhet du vill driva

Vecka 13 - Forma inte ditt företag till ett fängelse

Fundera noggrant över vilken slags verksamhet du vill driva. Min rekommendation är att starta ett livsstilsföretag som gör jobbet roligt och ger dig en rimlig inkomst. Inte tvärtom, det vill säga att du skapar ett företag som därefter tvingar dig att anamma en livsstil som du ogillar!

Var beredd på att jobba helger

Vecka 14 - Var beredd på att jobba helger

Räkna med att du kan komma att behöva jobba kvällar och helger under ditt första år som företagare. Detta beror på att det är massor av saker som behöver skapas rutiner kring, men redan efter ditt första år som företagare kommer dessa saker att gå snabbt och smidigt.

Var inte rädd för att göra fel

Vecka 15 - Var inte rädd för att göra fel

Det kan mycket väl vara så att ju mer du gör fel desto snabbare kommer du att nå framgång med företaget! Det finns inget som lär dig mer än misstag! Och misstag gör att du helt enkelt måste anpassa din affärsidé så att det misstaget som senast skedde inte ska ske på nytt.

Det är inte tänkt att din verksamhet ska gå med vinst under de första tre månaderna

Vecka 16 - Förvänta inte att gå med vinst från dag 1

Det är inte tänkt att din verksamhet ska gå med vinst under den första tiden. Jobba på i din egen takt, se till att njuta av det dagliga arbetet, och använd din krigskassa för att betala det som intäkter inte lyckas täcka up. Undvik att ta lån så länge som möjligt.

När du kör fast, ta en paus

Vecka 17 - När du kör fast, ta en paus från firman

Om du sitter vid din dator och vrider och vänder på ett problem som har dykt upp, utan att kunna lösa det, då föreslår jag följande; stäng av datorn, gå ut på en långpromenad, och låt din hjärna problemet åt dig när du fått kroppen i rörelse och andas in frisk luft.

Det är de som aldrig ger upp som kommer att stå som segrare i det långa loppet

Vecka 18 - Det är de som inte ger upp som lyckas

De allra flesta människor har sagt någon gång att "Jag skulle vilja starta eget". Men de hittar på massor av ursäkter, och de startar aldrig eget. Men alla ni som är modiga nog för att våga ta steget, ni måste alltid, alltid, alltid komma ihåg; envishet vinner över talang.

Starta gärna eget för att kunna leva ett friare liv

Vecka 19 - Mitt liv har förbättrats sedan jag startade eget

Innan jag startade eget bestod mina vardagar av pendling och jobb på kontor. Dagarna kändes enormt långa pga pendlandet mellan Uppsala-Sthlm, och jag hade enorma problem med att orka sitta på rumpan 11 timmar i sträck (pendling 2 timmar, jobb 9 timmar).

Balansera upp ha-begäret efter stora vinster med meditation

Vecka 20 - Balansera upp ha-begäret med meditation

Du och jag drömmer om stora vinster, nöjda kunder och framtida rikedomar som genereras av företaget. Försök att balansera upp dessa begär med daglig meditation. På köpet får du bättre fokus, bättre sömn och du blir bättre på att styra undan från utbrändhet.

var den sortens person som inte ger upp när det tar emot

Vecka 21 - Du behöver inte vara smartast, snyggast, eller bäst

Passion, mod och ihärdighet, även kallat ”grit". Det är det som kommer att göra dig till en framgångsrik entreprenör på lång sikt. Passion kommer från att du har valt en bransch som ditt hjärta bankar för, motgångarna överfinns med mod, och ihärdighet krossar konkurrensen.

Ett nej är aldrig ett nej

Vecka 22 - Ihärdighet kan vända ett nej till ett JA

Om du får ett nej, så beror det helt enkelt på att du har inte varit tillräckligt bra på att sälj. Business är ingen välgörenhet, om du vill få ett JA!, då måste du sälja in dig, ditt företag och dina erbjudanden på ett sådant sätt så att det inte går att tacka nej! Får du ett nej, testa igen!

Börja outsourca delar av din affärsverksamhet så fort som möjligt

Vecka 23 - Bli inte en one-man-show där du sköter allt

Lita på att andra kan göra jobbet minst lika bra som dig, och axla ansvaret som projektledare istället; den som samordnar allt och ser till att kunden blir nöjd med resultatet. Kunden har inga som helst problem med att du outsourcar delar av uppdraget så länge jobbet blir gjort.

Glöm inte att ta välförtjänt ledighet

Vecka 24 - StartaEget.info önskar er en god jul & ett gott nytt år

Fler och fler kunder har börjat höra av sig till vår webbyrå, och trots att många av dessa potentiella kunder inte "konverterar", det vill säga accepterar vår offert, så är det fortfarande ett steg i rätt riktning. Vi håller tummarna att denna utveckling håller i sig även under 2021!

Våga vara personlig

Vecka 25 - Våga vara personlig med dina kunder

Vi lever i en digitaliserad värld där vi kommunicerar via mail och sociala medier. Det gör vi med våra nära och kära, våra vänner, och inte minst våra kunder. Vill du överraska dina kunder? Skicka dem ett handskrivet vykort! Det är personligt och det visar att du bryr dig.

Att synas högt upp i Google

Vecka 26 - Vad kostar det att synas högt upp i Google?

Att synas högt upp i Google är avgörande för många företags överlevnad. När du har startat ditt företag kommer du mest troligt att bli kontaktad av diverse firmor som vill hjälpa dig att synas högt uppe i sökmotorerna. Men syna deras erbjudanden noggrant.

Annonsera med hjälp av Google Ads

Vecka 27 - Annonsera med hjälp av Google Ads

Google Ads är en utmärk tjänst för att få din verksamhet att synas allra högst upp i Google. För småföretagare gäller det att lyfta ut specifika delar av sin verksamhet och satsa all annonssbudget på dem. Så börja med några fåtal riktade söktermer.

Lär dig att sökmotoroptimera din hemsida, eller anlita ett proffs

Vecka 28 - Våga vara personlig med dina kunder

Lär dig att sökmotoroptimera din hemsida / webbutik, eller anlita ett proffs för att göra jobbet. I denna video får du se hur man sökmotoroptimerar en hemsida så att den ska på sikt bli mer synlig i Google, och i bästa fall ranka så högt upp som möjligt på första sidan.

härma kvinnorna och deras anledningar till att starta eget

Vecka 29 - Härma kvinnorna när du starta eget

Denna veckas tips riktar sig till alla er män därute som tänker starta eget! Du gör rätt i att härma kvinnorna och deras anledningar till att starta eget! Undersökningar visar på att kvinnor som startat eget är generellt lyckligare än männen som startat eget.

Satsa endast på Instagram som marknadsföringskanal om ditt flöde kan kan erbjuda värde för dina följare

Vecka 30 - kommer inom kort

Satsa endast på Instagram som marknadsföringskanal om ditt flöde kan kan erbjuda värde för dina följare. Om du däremot känner att det enda som du kan bidra med på Instagram är att bli ytterligare en "kolla på mig, kolla på mig"-influenser, då slösar du endast din dyrbara tid.

Starta Eget Tips

Starta Eget Tips från Jakob Örnmalm

Här får du följa Jakobs vardag under hans första år som företagare och ta del av hans starta eget tips från tillvaron som nybliven entreprenör.

Om du undrar hur det går till att starta eget företag, vad för slags tillvaro och uppoffringar det innebär för ditt vardagsliv, vad som är viktigt att tänka på under resans gång, och vad du har att se fram emot om du vågar ta steget till livet som entreprenör, då har du kommit helt rätt! Här får du följa en nybliven egenföretagare under hans första verksamhetsår och ta del av hans starta eget tips!

Denna resa kommer att innefatta allt från att söka F-skattesedel till att göra kunderna nöjda och (förhoppningsvis) se pengarna rulla in! I varje avsnitt går vi igenom veckans lärdomar och starta eget tips så att du ska få en lättare väg till att bli en lönsam och framgångsrik egenföretagare och entreprenör!

Jag heter Jakob Örnmalm, och den tredje juni 2020 var min sista dag som anställd! Nu satsar jag allt jag har på att lyckas som entreprenör! No regrets! Det kommer att komma bra dagar, och det kommer att komma sämre dagar!

Jag lovar att dela med mig av dem båda så att du ska få en så rättvis bild som möjligt om livet som nybliven egenföretagare! Låt mig göra alla misstag så att du kan lära dig av mig!

Jag har inga företagare i min familj, förutom min mor som försökte sig på att sälja kläder och inredning under en kort period under min uppväxt. Det gick inte så bra. Men kanske kan jag lyckas lite bättre!