Affärsidé

Välkommen till del 1 av vår Starta Eget Kurs! Här går vi igenom hur du tar fram en lönsam affärsidé i tre enkla steg. Börja med att se instruktionsvideon, och sedan kan du grotta ner dig i ännu fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel.

Innehållsförteckning

Vad är en affärsidé?

Affärsidén är den första byggstenen i grundandet av ett företag. Föreställ dig affärsidén som basen av en pyramid; allt som byggs ovanpå affärsidén – all marknadsföring, all bokföring, och alla rutiner inom företaget, kommer i slutändan att bäras upp av affärsidén.

Med hjälp av en bra affärsidé kan pyramiden komma att bli ett mäktigt storverk såsom Amazon, Apple eller Nike, men det är också viktigt att komma ihåg att ”Rom byggdes inte på en dag”. Framgångsrika företag har vidareutvecklat sin affärsidé under resans gång, exempelvis startade Amazon med endast böcker i sitt sortiment.

Affärsidé

Affärsidéns viktigaste uppgift är att styra företaget i önskad riktning och att skapa förståelse för syftet med organisationen. Observera att en affärsidé inte behöver vara unikt för att skapa ett framgångsrikt företag. Du kan visserligen ta fram en helt ny vara eller tjänst som ingen kommit på tidigare, men det finns även ”lättare” vägar till framgångsrikt företagande för oss som inte betraktar oss som uppfinnare. Det finns flera olika sätt att driva ett lönsamt företag med varor och tjänster som uppfunnits långt innan du bestämde dig för att bli företagare:

Du kan vara den första som tar en affärsidé som fungerat bra utomlands och introducera den i ditt eget hemland. Exempel på detta är Backpackinglight.se som var det första företaget i Sverige med en webbutik som är till 100% inriktat på lättviktsvandring, ett koncept som utvecklats och blivit populärt i USA sedan många år tillbaka, men som är helt nytt på den svenska marknaden.

Du kan kan ta en befintlig vara eller tjänst och erbjuda den på en marknad som redan är etablerad, men du hittar nya vägar att marknadsföra ditt företag på som dina konkurrenter i nuläget inte använder sig av. Exempel på detta är när Jakob Örnmalm synliggjorde sina tjänster inom webbdesign, e-handel och sökmotoroptimering med hjälp av detaljerade instruktionsvideon på YouTube medan de allra flesta av hans lokala konkurrenter på den svenska marknaden endast förlitade sig på texter och bilder. Att skapa detaljerade instruktionsvideon om digital marknadsföring på engelska var ett framgångsrikt koncept som funnits under flera år, så för Jakobs del var det ”bara” att göra likadant men på svenska.

Du kan driva en exakt likadan business som dina konkurrenter gör, med den enda skillnaden att det är du, och inte någon annan, som driver företaget. Exempel på detta är en frisör som driver en hårsalong. Dina kunder kommer till dig för att de vill ha en klippning eller färgning av ingen annan än dig, helt enkelt för att dina kunder gillar dig och litar på dig. Du är social och trevlig, dina kunder vet att de kommer att få en trevlig pratstund med dig, och de vet att de kommer att bli nöjda med klippningen och färgningen.

Du kan satsa på franchising, det vill säga att du köper rättigheterna till att bedriva affärsverksamhet under ett redan etablerat varumärke. Du kan öppna en Pressbyrå eller en Ica Nära-butik i den lilla byn eller i utkanten av en storstad som du bor i. 

Vad känneteckar en bra affärsidé?

En bra affärsidé innehåller något för både dig som egenföretagare och för din kund. När det kommer tuffare tider, när motivationen sinar, och allting går emot dig, då är det enormt viktigt att din affärsidé betyder mer än bara pengar för dig. Du måste vara passionerad av din affärsidé. Om din affärsidé är något som du skulle göra även om du inte fick en krona för det, då har du verkligen valt en bra affärsidé. ”Success is doing what you love and having people paying you for it”.

Bra affärsidé

En bra affärsidé utgår från kundens behov, inte från tjänsten eller produkten i sig. ”It’s not about the product or the service, it’s about the people you serve”. Tala rätt ”språk” för dina kunder, ett språk som de förstår. Exempel: om du är duktig på webbdesign och SEO och du vill få fler nyblivna företagare att bli dina trogna kunder, förklara då för dessa nyblivna företagare att om de låter dig att hjälpa dem att synas på nätet, då kommer de att få fler kunder, snarare än att säga åt dem ”kom och köp hemsida, SEO och Google Ads från mig”. Fokusera din marknadsföring på problemet som ska lösas, inte på själva verktyget.

Vad känneteckar en dålig affärsidé?

Det startas massvis av företag på grund av felaktiga skäl; man startar företag endast för att man vill bygga upp en ”pengamaskin”, men det som istället händer är att man bygger ett fängelse runt omkring sig. För eller senare inser dessa företagare att de har byggt upp ett företag som de hatar, och så länge som de fortsätter att driva företaget kommer de att avsky varenda sekund av det, oavsett hur mycket pengar de tjänar på företaget.

Detta ska du undvika till varje pris; det är ytterst osannolikt att du överhuvudtaget skulle slå igenom med en affärsidé du inte är passionerad över, helt enkelt för att du kommer att ge upp när det börjar ta emot. Och skulle du mot förmodan inte ge upp förr så kommer du att göra det senare. Det kallas att gå i väggen. Det gör man när man tvingar sig till att göra något där hjärtat inte är med under en lång tid.

En dålig affärsidé utgår från produkten eller tjänsten. Entreprenören glömmer att sätta konsumentens behov i centrum, och försöker få konsumenten att köpa varan eller tjänsten genom att vifta med händerna och ropa ”Kom och köp, kom och köp”.

Exempel på framgångsrika affärsidéer

Exempel på framgångsrika affärsidéer finns överallt i ditt samhälle. Som vi redan nämnt under rubriken ”Vad är en affärsidé” behöver du inte komma på en helt ny, revolutionerande uppfinning såsom ångfartyget som ersatte segelbåtarna, eller bilen som ersatte hästarna. En framgångsrik affärsidé kan gro från att du kopierar affärsidén av din grannes, din väns, din mors eller din fars affärsverksamhet. Därefter säger du ”det där kan JAG göra bättre, eller åtminstone annorlunda”, och du sätter ditt egna personliga prägel på affärsverksamheten. Faktum är att en medioker vara eller tjänst kan bli oändligt mer lönsam jämfört med dess konkurrent som erbjuder bättre kvalitet. Skillanden i lönsamhet härstammar istället från marknadsföringen; den mediokra produkten eller tjänsten syns högst upp i Google, medans konkurrenten finns på sida 3. 

Har du startat en frisörsalong och vill få fler kvinnor som kunder? Överraska dina fredag-eftermiddagskunder med bubbel och jordgubbar, och gör det till just DIN grej! Se till att DU blir frisören som bjuder dina kära kunder på bubbel och jordgubbar när dina snåla konkurrenter serverar snabbkaffe och Mariekex.

Framgångsrika affärsidéer

Affärsidé mall: Ta fram en affärsidé i 3 enkla steg

Här går vi igenom hur du tar fram din allra första affärsidé i tre enkla steg! Denna stegvisa mall för framtagning av en affärsidé har vi kombinerat med exempel från Jakob Örnmalms (grundaren av StartaEget.info) första trevande steg mot livet som egenföretagare. Framtagandet av en lönsam affärsidé görs i följande 3 steg:

Steg 1: Skriv ner dina intressen.

Steg 2: Ställ dig frågan; hur kan jag tjäna pengar på mina intressen? Det vill säga hur kan jag omvandla mitt intresse till en affärsidé?

Steg 3: Bestäm dig för det intresset som du tror dig ha bäst möjlighet att konkurrera med JUST NU! Idag, inte nästa år, eller om 5 år! 

Steg 1. Skriv ner dina intressen

Skriv ner dina intressen. Varför? Därför att det som du har intresse för, det kan du också bli riktigt bra på. Och du behöver bli bra på ditt område för att kunna konkurrera med din affärsidé. Exempel på intressen som Jakob skrev upp: 

Sparande i aktier och fonder – Jakob hade haft ett stort intresse för sparande och investerande under flera år och hade läst på massor inom ämnet.

Marknadsföring – Kurser i marknadsföring ingick i Jakobs ekonomutbildning som han pluggade just då när han skrev upp dessa intressen, och han fann ämnet fascinerande.

Träning och hälsa – Jakob höll på med Ironman-triathlon och tyckte väldigt mycket om sporten och hur den formade hans livsstil.

Personlig utveckling – Så långt Jakob kan komma ihåg så har han alltid försökt pusha sig själv för att bli bättre, samt att hitta en djupare innebörd med tillvaron än det moderna samhällets budskap om lycka och mening. 

Steg 2. Omvandla intressen till affärsidéer

Gå igenom alla de intressen som du skrev ner, och ställ dig frågan; hur kan jag ta betalt för det här intresset? Det vill säga; hur kan jag omvandla detta intresse till en affärsidé? OBS! Det är OK att härma andra som redan lyckats! Glöm tanken på att du måste ta fram ett helt nytt koncept! Men du har också möjligheten att släppa loss din fantasi här! Exempel på affärsidéer som Jakob skrev upp:

Skapa en blogg om sparande och investerande, få massor av följare, och ta betalt för att marknadsföra allt från böcker inom investering till sparbanker och aktiemäklare genom bloggen. Jakob tänkte att det borde finnas många som vill ha tips och råd från oberoende aktörer.

Kör igång en digital marknadsföringsbyrå. Det behövs alltid kreativa marknadsförare som finner nya vägar till att få ut en vara/tjänst framför kundens ögon på ett lönsamt sätt.

Börja sälja barfotaskor för löpare och triathleter i Sverige. Konkurrensen är i det närmaste minimal på grund av liten efterfrågan. Driv upp efterfrågan med effektiv marknadsföring via video, blogginlägg och Instagram.

Skriv böcker och sälj andra skribenters böcker och annat material som faller inom kategorin “personlig utveckling”.  

Steg 3. Välj ut EN affärsidé och satsa fullt ut på den

Välj ut det alternativet där du tror dig ha bäst möjlighet att konkurrera JUST NU! Idag, inte om fem år. Här är det bara att gå på magkänslan! Glöm allt det där med marknadsundersökningar tills vidare. Vi måste bara börja nånstans, inte överanalysera detta.

Det viktigaste är att du väljer ut en affärsidé och sätter igång med att utveckla det! Notera ordet “Utveckla”, då chansen att du kommer att tjäna storkovan på just din allra första affärsidé i dess ursprungliga form är liten. Mycket kommer att finjusteras allt eftersom! Och en sak till; satsa på en affärsidé i taget! Du behöver ge massor av kärlek till din affärsidé för att omvandla den till en lönsam business! Att försöka göra den resan med flertalet affärsidéer samtidigt är oerhört tidskrävande. Här följer exempel på godkända och icke-godkända idéer som Jakob skrev upp:

Att köra igång en blogg om sparande och investeringar kändes inte riktigt bra. Det hade bara funnits ett enda blogginlägg som Jakob hade velat skriva och kunnat stå bakom till 100%; Lönsamma investeringar i värdepapper är egentligen så otroligt simpelt som att månadsspara i en aktiefond med 0% förvaltningsavgift i minst 10 år. That’s it. Mer spännande än så blir det inte!

Starta igång en marknadsföringsbyrå… Absolut, men inte än. Känns jätteroligt, men Jakob behöver vara mycket mer kunnig inom ämnet för att kunna erbjuda värde för kunderna.

Sälja barfotaskor… Nej. Jakob vill inte börja sin karriär som egenföretagare med att sälja produkter. Jakob vill börja med en tjänst istället; de fasta kostnaderna är minimala, det blir billigare och det är lättare att modifiera den. Produkter kan Jakob börja sälja i ett senare skede, men innan dess behöver han mer kött på benen som entreprenör!

Skriva en praktisk handbok om personlig utveckling. Absolut! Detta är något Jakob skulle vilja göra, även om det skulle floppa totalt! I värsta fall så kommer han att lära sig massor om att starta eget företag.

Jakob skapade varumärket ”HALF-LOTUS.com – Personal Development In One Sitting. Varumärket genererade noll kronor i intäkter och lades ner, men tack vare detta projekt lärde sig Jakob grunderna i Webbdesign, Videomarknadsföring och SEO.

Affärside mall

Affärsidé exempel: En marknadsföringsbyrå växer fram

Min allra första affärsidé blev att skriva en praktisk handbok om personlig utveckling. Så jag skrev och skrev i en månad, och det var hur kul som helst att sitta och skriva av sig och skapa något eget. Efter en månad började jag läsa på om hur man ger ut böcker, och fick för mig att det skulle bli bättre att skriva en e-bok. Då kunde jag fixa allt på egen hand och slapp anlita ett tryckeri. Men sedan så fortsatte jag och kolla på vad mina konkurrenter gjorde, och kom fram till att en hemsida med tillhörande YouTube-videon hade varit ännu bättre! Så då var det bara till att antingen anlita någon som skulle fixa en logotyp och en hemsida, eller så skulle jag göra allt själv. 

Det som jag skulle tjäna pengar på var att de som hade kollat igenom allt material på hemsidan kunde höra av sig till mig för personlig rådgivning. Så jag lärde mig att designa en logotyp, jag lärde mig att bygga en hemsida, jag lärde mig att filma och redigera YouTube-videon, jag gjorde allt på engelska, och insåg till slut att det fanns inte en chans att få varken hemsidan eller YouTube-videona att ranka för söktermerna “Personal development” på grund av enormt stor konkurrens för söktermen! Affärsidén behövde vidareutvecklas! 

Så den ursprungliga affärsidén förändrades massor medans jag höll på att förverkliga den, och affärsidén resulterade i noll kunder, noll kronor i inkomst, och hundratals timmar som jag hade lagt ner på jobbet! Men jag hade lärt mig otroligt mycket! Genom att jag hade lärt mig att bygga hemsidor och marknadsföra dem på Youtube fattade jag att jag kunde göra vilken affärsidé som helst till något synligt. Under resans gång blev jag också färdigutbildad affärsutvecklare, och jag hade utvecklat fram alla de kunskaperna som behövdes för att äntligen kunna starta igång en digital marknadsföringsbyrå!

Sammanfattningsvis kan man säga att min allra första affärsidé som jag tog fram år 2017 har förändrats massor under åren, och min affärsidé för 2021 går ut på att erbjuda digitala marknadsföringstjänster för alla de som vill starta eget via StartaEget.info, samt för de som redan är småföretagare via ÖrnMalm Webbyrå. Min resa illustrerar tydligt hur en affärsidé kan vara något som växer fram under en längre tid, och det betyder också att det viktigaste är att bara börja någonstans! Det behöver inte vara perfekt från dag 1! Det är nämligen inte rimligt att förvänta sig att du ska kunna ta fram den fulländade affärsidéen direkt från scratch, att allting ska klaffa från dag 1 och att pengarna börjar rulla in kort därefter!

Hoppas att du hade nytta av denna del 1 av vår Starta Eget Kurs. Om du behöver hjälp med design av logotyp och visitkort, bygge av hemsida & webbutik, samt synlighet i Google med hjälp av sökmotoroptimering och Google Ads, tveka inte att kontakta oss. Vi ses i del 2 där vi designar en logotyp till din affärsidé!