Starta Eget Kurs

Hjälp med bokföring

Välkommen till del 9 av vår Starta Eget Kurs! I den här delen går vi igenom hur du på enklast möjliga sätt sköter bokföring i din enskilda firma under ditt första år som egenföretagare. Börja med att se instruktionsvideon, och sedan kan du grotta ner dig i ännu fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel.

Hjälp med bokföring i enskild firma

Bokföring… hur gör man det? Vad är enklaste sättet för dig, som nybliven företagare, att sköta bokföringen på? Vi på StartaEget.info ger dig följande tips:

Du har fullt upp med att driva in kunder till ditt företag, då det är kunderna som gör att det kommer in pengar in på ditt företagskonto. Det är nämligen så att kommer det inte in några pengar in på ditt företagskonto, då har du inte heller något att bokföra, och du kommer inte heller att ha något företag kvar när dina besparingar har tagit slut. Du kan inte ansvara för exakt allt inom ditt företag på egen hand, det finns helt enkelt inte tid till det.

Fokusera på att få in kunder till företaget. Det är huvudfokuset, och du gör det med hjälp av sälj och marknadsföring. Så länge du inte har anställt en säljare eller ett säljteam så kommer du att sköta sälj på egen hand. Marknadsföringen av din enskilda firma måste du utan tvekan vara delaktig i, men det finns massor av hjälp att få. Du kan ta hjälp av oss på StartaEget.info, vi skapar hemsidor, vi skapar webbutiker, vi designar logotyper och visitkort, och vi driver trafik till din sida med hjälp av sökmotoroptimering (SEO) och Google Ads. Vi kan till och med hjälpa dig att synas på YouTube.

Du kan lära dig allt om bokföring och sköta den till punkt och pricka enligt konstens alla regler sedan när du har fått igång din verksamhet. När du väl har fått rutiner på plats kommer du att börja gå på plus på dina kunder, och när du har kommit så pass långt att du kan ta ut en rimlig lön från ditt företag utan att behöva arbeta ihjäl dig. DÅ kan du börja utbilda dig själv inom bokföring och redovisning. Men då är det också stor chans att du inte vill göra det längre, då du inser att det är pengar väl investerat att ta hjälp av en redovisningsfirma så att du kan vara ledig på kvällar och helger istället!

Under ditt första år som egenföretagare vill vi uppmuntra dig till följande; ta hjälp med bokföring i enskild firma! 

Hjälp med bokföring

Anlita bokföringsfirma lokalt eller online?

Att anlita en redovisningsekonom online fungerar visserligen för många, men det är ännu bättre att du har en fysisk person att gå till. Så vårt bästa tips är att anlita en lokal redovisningsbyrå. Med ”lokal” menas att du ska bokstavligen kunna gå till personen, skaka personen i hand, och se om ni klickar. Det är nämligen så att du kommer att ha en massa ”dumma frågor” som nybliven företagare, och du behöver en redovisningsekonom som du känner dig trygg med.

Du ska kunna ställa dina ”dumma frågor” till din redovisningsekonom utan att känna att han eller hon kommer att döma dig eller tycka att du är en dålig egenföretagare. Därför är det enormt viktigt att du ”klickar” med din redovisningsekonom. Det innebär också att om ditt första möte med redovisningsekonomen inte känns lättsamt, om det känns som att personkemin finns helt enkelt inte där, då ska du under inga som helst omständigheter ingå något avtal med denna person. Istället tackar du vänligt och går vidare till nästa.

Din redovisningsekonom kommer att bli överlycklig när du går till honom/henne och säger att ”jag har alldeles nyss startat enskild firma, och jag vill outsourca bokföringen. Det har hittills inte skett några som helst affärshändelser inom firman”. Din redovisningsekonom kommer med andra ord att få ”börja från tomt bord”, och det är uppskattat!

Något som kommer att bli desto mer kostsamt, och något som du ska undvika till varje pris, är att försöka ordna med bokföringen helt på egen hand, att misslyckas, och sedan gå till redovisningsekonomen och säga att ”jag har ställt till det, och jag behöver er hjälp med bokföring”.

Miniräknare

Vad kostar det att anlita en redovisningsekonom?

  • Räkna med ca 600 kr ex moms per timme för löpande bokföring.
  • För arbete med bokslut, räkna med att timpriset kommer att gå upp några hundralappar till runt 1000 kr. Detta beror på att det är mest troligt inte samma person som ansvarar för både löpande bokföring OCH bokslut, det sistnämnda kräver större kompetens vilket driver upp priset.
  • Förenklat bokslut för enskild firma kostar ca 900 kr ex moms.
  • Deklaration i enskild firma kommer att kosta dig ca 3 000 kr ex moms.

Även om 600 kr i timmen för löpande redovisning må låta som mycket pengar, så kommer det inte att finnas några enorma mängder av affärshändelser att bokföra i början av din resa med enskild firma. De timmar som din redovisningsekonom behöver ägna sig åt ditt företag är därmed lätt räknade.

Bokföring i Fortnox eller Visma?

Vi på StartaEget.info rekommenderar Fortnox. Visma och Speedledger kan vara fungerande alternativ, fråga din redovisningsekonom vilket bokföringsprogram denne använder sig av. Om du planerar att ta över bokföringen och redovisningen av din firma helt på egen hand, då ska du välja bokföringsprogrammet utifrån hur det ser ut, hur det är uppbyggt, vart man hittar olika funktioner och så vidare…

Det viktigaste är att bokföringsprogrammet känns logiskt. Det ska också finnas gott om instruktionsvideon som visar hur du använder programmet, det är nämligen så att oavsett hur bra ett bokföringsprogram är, så är det fullständigt värdelöst om du inte kan använda det.

Vi på StartaEget.info anser att Fortnox är det mest logiska, intuitiva bokföringsprogrammet på marknaden i Sverige i nuläget. Oavsett vilket program du väljer så ska det vara uppbyggt på ett sätt som DU tycker är logiskt. De flesta program har testperioder, så att man kan testa sig runt lite.

Pärmar med verifikationer

Bokio bokföring – Gratis bokföring?

Det finns företag, bland annat Bokio, som marknadsför sig som ett gratis bokföringsprogram. Det som är viktigt för dig att känna till med gratis-program är att de tenderar att vara gratis endast under vissa förutsättningar. Så kolla upp villkoren noggrant så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar.

Ofta är dessa gratis-program gratis upp till ett viss antal underlag. Sedan får man betala när underlagen överstiger gratis-villkoren. I slutändan kan ett ”gratis”-program resultera i onödigt höga kostnader.

Automatisera din bokföring

När du väl har anlitat en redovisningsekonom, då är det oerhört viktigt att du kommer ihåg att leverera allt redovisningsunderlag i god tid till din redovisningsekonom. Med andra ord; ni har båda ett ansvar i att sköta bokföringen. Den stora skillnaden är att med hjälp av en redovisningsekonom så behöver du ägna högst 30 minuter sammanlagt åt bokföringen per vecka istället för massvis av timmar på att först lära dig allt som du behöver veta, och därefter sköta allt på egen hand.

För att automatisera din bokföring så gott det bara går; ta hjälp av din redovisningsekonom för att skapa rutiner som gör att allt underlag kommer fram så snabbt och smidigt som möjligt. I början kan du mejla underlaget, men i fortsättningen bör det finnas någon slags portal där du förblir inloggad och kan ladda upp alla verifikationer och dokument allt eftersom.

Det var allt du behöver veta om att ta hjälp med bokföring! Lycka till med att hitta en redovisningsbyrå som just DU klickar bra med!

Hoppas att du hade nytta av denna del 9 av vår Starta Eget Kurs. Om du behöver hjälp med design av logotyp och visitkort, bygge av hemsida & webbutik, samt synlighet i Google med hjälp av sökmotoroptimering och Google Ads, tveka inte att kontakta oss.

Vi ses i del 10 där vi går igenom  entreprenörens viktigaste egenskaper.