Affärsidé – pågående

Välkommen till del 1 av vår Starta Eget Kurs! Här går vi igenom allt du behöver veta om att ta fram en lönsam affärsidé. Börja med att se ovanstående video, och sedan kan du grotta ner dig i ännu fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel som är uppdelad i följande innehåll:

Vad är en affärsidé?

Affärsidén är den första byggstenen i grundandet av ett företag. Föreställ dig affärsidén som basen av en pyramid; allt som byggs ovanpå affärsidén – all marknadsföring, all bokföring, all ekonomistyrning och alla rutiner inom företaget, kommer i slutändan att bäras upp av affärsidén.

Med hjälp av en bra affärsidé kan pyramiden komma att bli ett stabilt och mäktigt storverk såsom Amazon, Apple och Nike, men det är också viktigt att komma ihåg att ”Rom byggdes inte på en dag”. Framgångsrika företag har vidareutvecklat sin affärsidé under resans gång, exempelvis startade Amazon med endast böcker i sitt sortiment.

Affärsidé

Affärsidéns viktigaste uppgift är att styra företaget i önskad riktning och att skapa förståelse för syftet med organisationen. Observera att en affärsidé inte behöver vara unikt för att skapa ett framgångsrikt företag. Du kan visserligen ta fram en helt ny vara eller tjänst som ingen kommit på tidigare, men det finns även ”lättare” vägar till framgångsrikt företagande för oss som inte betraktar oss som uppfinnare. Det finns flera olika sätt att driva ett lönsamt företag med en affärsidé som uppfunnits långt innan du bestämde dig för att bli företagare:

 • Du kan vara den första som tar en affärsidé som fungerat bra utomlands och introducera den i ditt eget hemland på ditt egna språk. Exempel på detta är Backpackinglight.se som var det första företaget i Sverige med en webbutik som är till 100% inriktat på lättviktsvandring, ett koncept som utvecklats och blivit populärt i USA sedan många år tillbaka, men som är helt nytt på den svenska marknaden.
 • Du kan kan ta en befintlig vara eller tjänst och erbjuda den på en marknad som redan är etablerad, men du hittar nya vägar att marknadsföra ditt företag på som dina konkurrenter i nuläget inte använder sig av. Exempel på detta är när Jakob Örnmalm synliggjorde sina tjänster inom webbdesign och sökmotoroptimering med hjälp av detaljerade instruktionsvideon på YouTube medan de allra flesta av hans lokala konkurrenter på den svenska marknaden endast förlitade sig på texter och bilder. Att skapa detaljerade instruktionsvideon om digital marknadsföring på engelska var ett framgångsrikt koncept som funnits under flera år, så för Jakobs del var det ”bara” att göra likadant men på svenska.
 • Du kan satsa på franchising, det vill säga att du köper rättigheterna till att bedriva affärsverksamhet under ett redan etablerat varumärke.

Bra affärsidé och dålig affärsidé – Vad är skillnaden?

Exempel på framgångsrika affärsidéer

Affärsidé mall – Ta fram en lönsam affärsidé i 3 enkla steg

I denna artikel (som är ett komplement till ovanstående instruktionsvideo med affärsidé mall) går vi igenom hur du tar fram din allra första affärsidé i tre enkla steg! Denna stegvisa mall för framtagning av en affärsidé har vi kombinerat med exempel från Jakob Örnmalms (grundaren av StartaEget.info) första trevande steg mot livet som egenföretagare. Framtagandet av en lönsam affärsidé görs i följande 3 steg:

Steg 1: Skriv ner dina intressen.

Steg 2: Ställ dig frågan; hur kan jag tjäna pengar på mina intressen? Det vill säga hur kan jag omvandla ett intresse till en affärsidé?

Steg 3: Bestäm dig för det intresset som du tror dig ha bäst möjlighet att konkurrera med JUST NU! Idag, inte om 5 år! 

Steg 1. Skriv ner dina intressen

Skriv ner dina intressen. Varför? Därför att det som du har intresse för, det kan du också bli riktigt bra på. Och du behöver bli bra på ditt område för att kunna konkurrera med din affärsidé. 

EXEMPEL på intressen: Jakob skrev upp 

 • Sparande i aktier och fonder (jag hade haft ett stort intresse för sparande och investerande under flera år och hade läst på massor inom ämnet)
 • Marknadsföring (kurser i marknadsföring ingick i min ekonomutbildning som jag pluggade just då när jag skrev upp dessa intressen, och jag fann ämnet fascinerande)
 • Träning och hälsa (jag höll på med Ironman-triathlon och tyckte väldigt mycket om sporten och hur den formade min livsstil)
 • Personlig utveckling (så långt jag kan komma ihåg så har jag alltid försökt pusha mig själv till att bli bättre på alla plan)

Steg 2. Omvandla intressen till affärsidéer

Gå igenom alla de intressen som du skrev ner, och ställ dig frågan; hur kan jag ta betalt för det här intresset? Det vill säga; hur kan jag omvandla detta intresse till en affärsidé? OBS! Det är både OK att härma andra som redan lyckats! Glöm tanken på att du måste ta fram ett helt nytt koncept! Men du har också möjligheten att släppa loss din fantasi här!

EXEMPEL på affärsidéer: Jakob skrev upp

 • Skapa en blogg om sparande och investerande, få en massa följare, och ta betalt för att marknadsföra allt från böcker inom investering till banker och aktiemäklare genom bloggen. Jag tänkte att det borde finnas många som vill ha tips och råd från oberoende aktörer.
 • Kör igång en digital marknadsföringsbyrå. Det behövs alltid kreativa marknadsförare som finner nya vägar till att få ut en vara/tjänst framför kundens ögon på ett lönsamt sätt.
 • Börja sälja barfotaskor för löpning och vandring i Sverige. Konkurrensen är inte särskilt stort, men inte heller efterfrågan från kunderna.
 • Skriv böcker och sälj andra skribenters böcker och annat material som faller inom kategorin “personlig utveckling”.  

Steg 3. Välj ut EN affärsidé och satsa fullt ut på den

Välj ut det alternativet där du tror dig ha bäst möjlighet att konkurrera JUST NU! Idag, inte om fem år. Här är det bara att gå på magkänslan! Glöm allt det där med marknadsundersökningar tills vidare. Vi måste bara börja nånstans, inte överanalysera detta.

Det viktigaste är att du väljer ut en affärsidé och sätter igång med att utveckla det! Jag vill verkligen trycka på ordet “Utveckla”, då chansen att du kommer att tjäna storkovan på just din allra första affärsidé i dess ursprungliga form är liten. Mycket kommer att finjusteras allt eftersom! Och en sak till; satsa på en affärsidé i taget! Du behöver ge massor av kärlek till din affärsidé för att omvandla den till en lönsam business! Att försöka göra den resan med flertalet affärsidéer samtidigt är dömt att misslyckas!

EXEMPEL på godkända och icke-godkända idéer: Jakob skrev upp

 • Att köra igång en blogg om sparande och investeringar kändes inte riktigt bra! Det hade bara funnits ett enda blogginlägg som jag hade velat skriva och kunnat stå bakom till 100%; Lönsamma investeringar i värdepapper är egentligen så otroligt simpelt som att månadsspara i en aktiefond med 0% förvaltningsavgift i 30 år. That’s it. Mer spännande än så blir det inte!
 • Starta igång en marknadsföringsbyrå… Absolut, men inte än. Känns jätteroligt, men jag behöver vara mycket mer kunnig inom ämnet för att kunna konkurrera.
 • Sälja barfotaskor… Nej. Jag vill inte börja min karriär som egenföretagare med att börja sälja produkter. Jag vill börja med en tjänst istället, det blir billigare och det är lättare att modifiera den. Produkter kan jag börja sälja i ett senare skede, men innan dess behöver jag mer kött på benen som entreprenör!
 • Skriva en praktisk handbok om personlig utveckling. Absolut! Detta är något jag skulle vilja göra, även om det skulle floppa totalt! I värsta fall så har jag lärt mig nått!

Affärsidé exempel: En digital marknadsföringsbyrå växer fram

Jag heter Jakob Örnmalm, och min allra första affärsidé blev att skriva en praktisk handbok om personlig utveckling. Så jag skrev och skrev i en månad, och det var hur kul som helst att sitta och skriva av sig och skapa något eget. Efter en månad började jag läsa på om hur man ger ut böcker, och fick för mig att det skulle bli bättre att skriva en e-bok. Då kunde jag fixa allt på egen hand och slapp anlita ett tryckeri. Men sedan så fortsatte jag och kolla på vad mina konkurrenter gjorde, och kom fram till att en hemsida med tillhörande YouTube-videon hade varit ännu bättre! Så då var det bara till att antingen anlita någon som skulle fixa en logotyp, en hemsida och YouTube-videon, eller så skulle jag göra allt själv. 

Det som jag skulle tjäna pengar på var att de som hade kollat igenom allt material på hemsidan kunde höra av sig till mig för personlig rådgivning. Så jag lärde mig att designa en logotyp, jag lärde mig att bygga en hemsida, jag lärde mig att filma och redigera YouTube-videon, jag gjorde allt på engelska, och insåg till slut att det fanns inte en chans att få varken hemsidan eller YouTube-videona att ranka för söktermerna “Personal development” på grund av enormt stor konkurrens för söktermen! Affärsidén behövde vidareutvecklas! 

Så den ursprungliga affärsidén förändrades massor medans jag höll på att förverkliga den, och affärsidén resulterade i noll kunder, noll kronor i inkomst, och hundratals timmar som jag hade lagt ner på jobbet! Men jag hade lärt mig otroligt mycket! Genom att jag hade lärt mig att bygga hemsidor och marknadsföra dem på Youtube fattade jag att jag kunde göra vilken affärsidé som helst till något synligt. Under resans gång blev jag också färdigutbildad affärsutvecklare, och jag hade utvecklat fram alla de kunskaperna som behövdes för att äntligen kunna starta igång en digital marknadsföringsbyrå!  

Sammanfattningsvis kan man säga att min allra första affärsidé som jag tog fram år 2017 har förändrats massor under åren, och min affärsidé för 2021 går ut på att erbjuda digitala marknadsföringstjänster för alla de som vill starta eget via StartaEget.info, samt för de som redan är småföretagare via ÖrnMalm Webbyrå. Jakobs resa illustrerar på ett tydligt sätt hur en bra affärsidé kan vara något som växer fram under en längre tid, och det betyder också att det viktigaste är att bara börja någonstans! Det behöver inte bli perfekt från dag 1! Det är nämligen inte rimligt att förvänta dig att du ska kunna ta fram den fulländade affärsidéen direkt från scratch, att allting ska klaffa från dag 1 och att pengarna börjar rulla in kort därefter!

Affärsidéer för 2021

Företagsidéer du kan starta idag, från soffan, utan kapital

Vad ska man starta för företag för att bli rik?

Jag vill starta eget men vet fortfarande inte vad…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *